Tuotanto ja äänitys

Tarvitseeko äänitteesi mausteeksi ripauksen villiä länttä banjoraidan muodossa (LINKIN TAKAANA SOITTOLISTALLA SOITTAMIANI BANJORAITOJA)? Kaipaako yhtyeesi äänimaisema jotain uutta ja erilaista, muttet ole varma mitä? Oletko kenties vailla pienen budjetin demoäänitystä?  Tai kenties tarvitset määrätietoisen tuottajan, joka suunnittelee projektin vaiheittain ja huolehtii sen toteutuksesta alusta loppuun? 

Työskentelen nykyään pääasiassa kotistudiostani käsin. Yellow Lodge -studioksi ristimäni tila sopii mainiosti pieniin ja keskikokoisiin äänityksiin. Olen äänittänyt täällä pääasiassa pienempiä yhtyeitä ja tila toimii myös esim. rumpusetin ja jousten äänitykseen. Äänityskalustoni liikkuu kevyesti, jos tuotanto vaatii erityistä akustista ympäristöä, kuten kirkkoa. Laitteiston puolesta on mahdollista äänittää yhtä aikaa esim. rumpusetti, kitara, basso, laulu tai joku vastaavan kokoinen kokoonpano. Vaativampia tuotantoja olen tehnyt tarpeen mukaan suuremmissa studioissa.

Tuottaja voi nykyään tarkoittaa monia asioita ja tämä aiheuttaa usein hämmennystä. Itse olen tottunut ottamaan vastuuta kokonaisvaltaisesti. Kiinnitän huomiota tarpeen mukaan sävellyksiin, sovituksiin, sanoihin, saundeihin, soiton tarkkuuteen/tyylinmukaisuuteen ja kaikkeen muuhun, mikä kulloinkin voi auttaa haluttuun lopputulokseen pääsemisessä. Joskus kokonaisuuden kannalta on paras ottaa neutraalimpi rooli ja antaa asioiden tapahtua. Jokainen projekti on erilaienen ja tuottajana mielenkiintoinen haaste onkin aina löytää oma paikkansa.  

Minulla on vuosien kokemus monenlaisista äänityksistä monenlaisissa rooleissa. Opiskelin myös musiikkiteknologiaa opintoja Metropolia AMK:ssa, josta valmistuin 2012.

Tuottajana näkyvin työni on varmasti Palefacelle tuottamani Emme suostu pelkäämään -kappale, jolla toimin myös soittajana ja sovittajana. 

 

 

Tuoreempaa tuotantoa edustaa Aino & Miihkali -duomme Akileijat. Kappale on äänitetty ja miksattu Yellow Lodge -kotistudiollamme. 

 

 

Cold War-kappaletta työstettiin useammassa paikassa, kuten nykytuotannoissa on tavallista. Omat roolini ilmeisten lisäksi olivat tuotanto, päällekkäisäänitykset ja miksaus (ja videon osalta käsikirjoitus).

 

 

Huomionarvoinen oli myös Hullut Hattuset -yhtyeen Siilijalanjälki-albumin vuoden 2012 lastenmusiikkilevyehdokkuus EMMA-gaalassa. Lastenmusiikin lisäksi olen tuottanut kaikenlaista hc-punkia ja cowboy-jatsiin. 

No, joko äänitetään?! Kyllä, laitapa viestiä ja kerro projektistasi! Kaikki voidaan suunnitella myös yhdessä, mutta kokonaisuuden hahmottamista auttaa jos tiedossasi on jo esim. seuraavanlaisia asioita:
-yhtyeen kokoonpano
-äänitettävien kappaleiden määrä
– äänityspaikka?
-aikataulu/deadline
-budjetti
-tavoite eli onko esim. demo tai julkaistava äänite
-musiikkityyli ja mahdolliset referenssit
-mahdolliset muut toiveet lopputuloksen suhteen